martes, 14 de febrero de 2017

TERTÚLIES LITERÀRIES II

Ahir vàrem fer la tertúlia corresponen a la segona avaluació, el llibre escollit va ser “Cyrano de Cibergerac” de Roberto Garcia, una adaptació del text teatral de Edmond Rostand de “Cyrano de Bergerac”.
Tots coneixien l’obra, la varen vorer al  teatre quan estaven a primària. “Cyrano de Cibergerac” es una obra amena i divertida que serveix per apropar els clàssics als més joves.

Marc es un xiquet que només vol jugar als videojocs. Santi, el seu amic, va a buscar a Marc per a fer un treball sobre el llibre que tenen que llegir, “Cyrano de Bergerac” i Marc li diu que no es precís llegir el llibre, que ja traurà informació d’internet i el farà en un moment.

Marc es disposa a jugar al videojoc quan de sobte hi ha un esclafit i Marc cau en un túnel espacio-temporal, apareixent a Paris al segle XVII, a l’any 1640 en mig d’un duel en el que mor Cristià de Neuvillette. Com Marc veu que no està vestit per a l’ocasió, aprofita i agafa la roba de Cristià i una carta per allistar-se a l’exercit.

Cyrano es el capità del exercit on va a allistar-se Cristià, es cosí de Rosaura i està enamorat d’ella, encara que no vol dir-li ho per por a ser rebugat degut a la grandària del seu nas.

A Cyrano li agrada fer duels fent poemes, com que Rosaura està enamorada de Cristià i li ha demanat a Cyrano que siga el protector de Cristià; Cyrano i Cristià arriben a un pacte, Cyrano escriurà cartes d’amor per a Rosaura i les signarà Cristià.

Marc (Cristià) porta el seu mòbil (la caixeta) i tracta de explicar a Santi on està, enviant fotos i vídeos i el demana ajuda per a tornar al seu temps.

Santi li diu que per a tornar necessita algun objecte d’or i Marc tracta de furtar-li la creu d’or a Rosaura i el pilla.

Finalment, Rosaura li entrega la creu d’or a Cristià (Marc) i pot tornar a casa.

A Cyrano li preparen una trampa per assassinar-lo i li llancen una biga de fusta al cap. Rosaura se’n adona quan Cyrano està a punt de morir que les cartes eren d’ell i li diu que l’estima, sense donar-li importància al seu nas.

Encara que Marc no volia llegir el llibre, no hi ha res com viure una historia per a conèixer-la.

Els xiquets s’han revolucionat quan hem comentat que encara que Cyrano va existir de veritat, que efectivament va ser militar, escriptor i poeta, Cyrano de Bergerac es una historia de ficció, ja que Cyrano era homosexual.

Per últim, vaig llançar una proposta, estaria molt bé que representaren l’obra de teatre per a fi de curs, a vorer si puguem dur-ho endavant.

Gracies a la tutora i mestra de valencià de 1er A del IES Torís, Susana Diert, per aquestes iniciatives que motiven a llegir als xiquets i als pares.

No hay comentarios:

Publicar un comentario